Spor tutkunları dikkat: Kas kaybediyor olabilirsiniz!

Hareketsizlik ve Bilinçsiz Spor Sakatlanmalara Davetiye Çıkarıyor

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Hakan Başaran, hareketsizliğin kalp-damar, akciğer ve kas-iskelet sistemi hastalıklarına zemin hazırladığını belirterek, bilinçli yapılmayan sporun sakatlanmalara yol açabileceğini ifade etti.

Özellikle hareketsiz yaşam süren kişilerin spor yapmaya düşük ve orta şiddette başlaması gerektiğine dikkat çeken Başaran, hareketsiz yaşam sürenler için ideal sporun düşük ve orta şiddette başlayarak zamanla artırılabilen, eklem ve kaslara aşırı yüklenmeyen sporlar olduğunu belirtti. Bu sporlar arasında tempolu yürüyüş, yüzme ve bisiklet sürme örnek verilebilir. Haftada 3 ila 5 gün arasında spor yapmanın ise ideal olduğunu vurguladı.

Spor öncesi ısınma hareketlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Başaran, aynı zamanda spor sonrası da kasları soğutmanın önemine değindi. Aşırı sporun kas yıkımına yol açabileceğini ifade eden uzman, kasların toparlanma sürecine gereken zamanı bulamaması durumunda vücudun kaslardaki enerji açığını karşılamak için kasları kullanacağını açıkladı. Bu durumda fazla sporun kas kaybına neden olabileceğini belirtti.

Spor Sonrası Beslenme

Başaran, spordan sonra mutlaka protein ve karbonhidrat alınması gerektiğini vurgulayarak, protein eksikliğinin kas kitlesinde kayba yol açabileceğini söyledi. Spor yaralanmalarına da değinen Başaran, farklı spor dallarında görülen yaralanmalar hakkında bilgi verdi ve spor yaralanmalarında erken müdahalenin önemini vurguladı.

Related Posts

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

Gebelikte yapılan bu hata erken doğuma yol açabilir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, gebelikte çiğ veya az pişmiş et tüketiminin toksoplazma gibi parazitlere bağlı düşük ve erken doğum riskini artırabileceğini belirtti. Hamilelikte sağlıklı beslenmenin önemi vurgulanıyor.

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

Alerjik şikayetler arttı, vatandaşları ‘polen’ endişesi sardı

Havaların ısınmasıyla birlikte son dönemde artan polen yoğunluğu, alerjik şikayetlerin artırdı. Van’da da mayıs ve haziran aylarında polen yoğunluğunun zirveye ulaştı

Her yıl 559 bin kişinin ölümüne yol açan hastane süper mikrobu plastikle besleniyor

Hastanelerde sıkça karşılaşılan süper mikrop Pseudomonas aeruginosa, tıbbi plastikleri yiyerek hayatta kalabiliyor. Brunel Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü ve Cell Reports dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, bu ölümcül bakteri, tıbbi cihazlarda kullanılan plastiklerle beslenerek hem daha uzun süre hayatta kalıyor hem de tedaviye karşı daha dirençli hale geliyor.

Kolajen: Zamana meydan okuyan ciltlerin sırrı mı?

Uzmanlar, bu etkilerle mücadelede doğadan ilham alınması gerektiğini vurguluyor. Reişi, Shiitake gibi adaptojen mantarlar ve Şizandra gibi adaptojen meyveleri içeren kolajenler stresin cilt üzerindeki olumsuz etkilerine karşı doğal bir kalkan sunuyor.