Artrit hastalarının tüketmemesi gereken 2 gıda!

Artrit ve Beslenme

Artrit, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen, eklemlerde ağrı, şişlik ve iltihaplanmayaneden olan kronik bir hastalıktır. Tedavisi bulunmayan bu rahatsızlığı yönetmek ve semptomları kontrol altında tutmak oldukça önemlidir. Uzmanlar, artrit hastalarının uzak durması gereken besinleri açıklayarak, bu gıdaların tüketilmesi durumunda hastalığın belirtilerinin kötüleşebileceğini vurgulamaktadır.

Artrit Belirtileri ve Önemi

Ulusal Sağlık Servisi (NHS), artritin çeşitli tiplerinin olduğunu ve her bireyde farklı belirtiler gösterebileceğini belirtirken, en sık görülen belirtiler şunlardır:

  • Eklem ağrısı, hassasiyet ve sertlik,
  • Eklemlerde ve çevresinde iltihaplanma,
  • Hareket kısıtlılığı,
  • Etkilenen bölgede sıcak ve kızarık deri,
  • Kas zayıflığı ve kaybı.

Uzmanlara göre, artrit belirtilerini hafifletmek için doğru beslenme alışkanlıkları benimsemek önemlidir. Ancak, bazı besinlerin ağrıları artırarak belirtilerin şiddetlenmesine neden olabileceği bilinmektedir.

Artrit Hastalarının Uzak Durması Gereken 2 Besin

Doktorlar Komitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, artrit hastalarının uzak durması gereken 2 besin; elma ve domatestir. Bunun sebebi ise bu besinlerin içinde bulunan solanin adlı bileşiğin varlığıdır. Solanin, patlıcangiller familyasına ait bitkilerde bulunan doğal bir glikoalkaloid zehirdir. Bu bileşiğin eklemlerde iltihaba sebep olarak artrit belirtilerini şiddetlendirebileceği düşünülmektedir.

2013 yılında yapılan bir araştırmada, solaninin romatoid artrit üzerinde olumsuz etkileri incelenmiştir. Araştırmada, menopoz sonrası dişi sıçanlarda solanin alımının eklem şişliğine ve dokuların zarar görmesine neden olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle, özellikle yaşlı ve romatoid artrit hastalarının patlıcangilleri tüketmemeleri önerilmektedir.

Artrit hastalarının uzak durması gereken elma ve domates gibi besinler, belirtileri şiddetlendirerek ağrıları artırabilir. Ancak, bazı uzmanlar artrit hastalarının solanin içeren besinleri dikkatli bir şekilde tüketmeleri ve sonrasında etkilerini gözlemleyerek karar vermeleri gerektiğini vurgulamaktadır.

İlginizi çekebilir;

Related Posts

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

Gebelikte yapılan bu hata erken doğuma yol açabilir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, gebelikte çiğ veya az pişmiş et tüketiminin toksoplazma gibi parazitlere bağlı düşük ve erken doğum riskini artırabileceğini belirtti. Hamilelikte sağlıklı beslenmenin önemi vurgulanıyor.

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

Alerjik şikayetler arttı, vatandaşları ‘polen’ endişesi sardı

Havaların ısınmasıyla birlikte son dönemde artan polen yoğunluğu, alerjik şikayetlerin artırdı. Van’da da mayıs ve haziran aylarında polen yoğunluğunun zirveye ulaştı

Her yıl 559 bin kişinin ölümüne yol açan hastane süper mikrobu plastikle besleniyor

Hastanelerde sıkça karşılaşılan süper mikrop Pseudomonas aeruginosa, tıbbi plastikleri yiyerek hayatta kalabiliyor. Brunel Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü ve Cell Reports dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, bu ölümcül bakteri, tıbbi cihazlarda kullanılan plastiklerle beslenerek hem daha uzun süre hayatta kalıyor hem de tedaviye karşı daha dirençli hale geliyor.

Kolajen: Zamana meydan okuyan ciltlerin sırrı mı?

Uzmanlar, bu etkilerle mücadelede doğadan ilham alınması gerektiğini vurguluyor. Reişi, Shiitake gibi adaptojen mantarlar ve Şizandra gibi adaptojen meyveleri içeren kolajenler stresin cilt üzerindeki olumsuz etkilerine karşı doğal bir kalkan sunuyor.