Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez: ‘Meyve sebze fiyatları bu sene gıda arz açığı nedeniyle daha da yüksek olacak’

Zirai Don Felaketi Sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Hasar Tespit Raporu Bekleniyor

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, 10-14 Nisan arasında ülkenin çoğu yerini etkileyen zirai don felaketinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın henüz bir hasar tespit raporu hazırlamadığına dikkat çekti.

Suiçmez, kiraz, fındık, kayısı gibi önemli ihracat ürünlerinde yüzde 90’lara varan zararlar olduğunu belirtti ve ek bütçe talebinde bulundu. Suiçmez şu ifadeleri kullandı:

“Meyve, sebze ve tarla ürünlerinde çok ciddi don zararı yaşadık”

“Son aylarda çok sayıda meyve, sebze ve tarla ürünlerinde ciddi don zararı yaşandı. Bakanlık henüz hasar tespit çalışmalarını açıklamadı. Üreticilerimizin acelesi var. Örneğin; fındık, kiraz, kayısı gibi en önemli ihracat ürünlerimizde yüksek zararlar meydana geldi. Bu durum, ihracattan elde ettikleri gelirlerle ayakta kalan çiftçilerimizi olumsuz etkileyecek.”

“Zaten Yüksekti, Daha da Yüksek Olacak”

Çiftçilerin devam edebilmesi için zararlarının karşılanması gerektiğini vurgulayan Suiçmez, meyve fiyatlarının artacağını ve gıda arz açığının önemli boyutlara ulaşabileceğini belirtti. Tarım sektöründe çözüm için acil adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

“Sadece ‘İklim Kaynaklı Gıda Enflasyonu Var’ Demek Kolaycılıktır”

Suiçmez, zirai don ve dolu zararları yaşandığını ve bu durumun gıda enflasyonunu artırdığını belirtti. Tarım sektörünün desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, çiftçilerin masraflarının karşılanması ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini dile getirdi.

“Çiftçinin Zorunlu Giderleri Hızla Karşılanmalı”

Zirai don, dolu ve sel zararlarının yanı sıra kuraklık zararının da gündemde olduğunu belirten Suiçmez, devletin üreticileri koruması gerektiğini söyledi. Çiftçilerin zorunlu harcamalarının hızla karşılanması gerektiğini ve ek bütçe talep etti. Tarımdan tasarruf edilemeyeceğini, kaynakların doğru kullanılması halinde üretimin devam edeceğini belirtti.

“Ek Bütçe Hemen Şimdi”

Suiçmez, tarıma destek verilmesi gerektiğini ve ek bütçenin acil bir şekilde ayrılması gerektiğini vurguladı. Çiftçilere gereken desteğin sağlanması halinde üretimin sürdürülebileceğini belirtti ve tarım sektöründeki sorunların çözümü için hükümetin acil adımlar atması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

DEİK Türkiye Avrupa İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ: Avrupa ile vize meselesini konuşmaktan sıkıldık

DEİK Türkiye Avrupa İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ: Avrupa ile vize meselesini konuşmaktan sıkıldık

ABD’nin cari açığı yılın ilk çeyreğinde arttı!

ABD Ticaret Bakanlığı, Ocak-Mart dönemine ilişkin cari işlemler dengesi verilerini açıkladı. Buna göre, ülkenin cari işlemler açığı, bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 44,3 artışla 450,2 milyar dolara çıktı. Bu dönemde cari …

Yenilenebilir enerjide rüzgar ve güneş kuraklığı riski

Yenilenebilir enerji kaynaklarına talep küresel çapta artarken, uzmanlar özellikle rüzgar ve güneş kuraklıklarının yenilenebilir enerji sistemleri için gelecekte büyük riskler oluşturabileceğini ifade ediyor.

Doğal gazda fiyat yine tavan yaptı

Spot doğal gaz piyasasında fiyatlar yeniden yükselişe geçti. Günlük işlem hacmi artarken, referans fiyat 13 bin 623 TL’yi aştı. Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, spot doğal gaz piyasasında 1000 metreküp gazın referans fiyatı dün …

Türk somonu hasadı bereketli geçiyor

Dünya pazarından yoğun ilgi gören Türk somonu, son yıllardaki üretim ve ihracat başarısını yeni hasat sezonunda da sürdürüyor.

Elektrikte fiyat uçurumu: Gündüz bedava, gece tavan

Türkiye’de spot elektrik piyasasında çarpıcı bir fiyat hareketliliği yaşanıyor. Enerji Piyasaları İşletme AŞ’nin verilerine göre, yarın için bir megavatsaat elektriğin en yüksek fiyatı saat 21.00’de 3 bin 400 lira olarak belirlenirken, en düşük fiyat …