Türkiye Ziraatçılar Derneği ‘Hal Yasası’ açıklaması: ‘Fiyatların düşmesi için üreticinin desteklenmesi lazım’

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı: “Hal Yasası Fiyatları Düşürmez”

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, hal yasasıyla gıda fiyatlarında düşüş beklenmemesi gerektiğini belirtti. Demirtaş, üreticinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Tarlada ürün yok, ağaçta meyve yok. Bu bir senede de düzelmez. Cevizin ağacı bile kurumuş bırakın meyvesini. Seneye de bunun bakımı, ilacı, gübresi var. Bu yıl çiftçi bir şey hasat edemeyecek ve Türkiye tarihinde ilk kez biz yaş meyve ve sebze ithal etmek zorunda kalacağız” dedi.

Ticaret Bakanlığı, 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmasına ilişkin hazırladığı taslak metni görüşe açtı. Hal Yasası taslağıyla ilgili açıklamalarda bulunan Demirtaş, “Yasalaşması halinde sebze-meyve fiyatları düşmeyecek” dedi.

Demirtaş, taslaktaki düzenlemeyle ilgili belediyelerden alınan hal kurma izninin Ticaret Bakanlığı’na devredilmesinin tartışılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, fiyatların düşmesi için üreticinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Fiyatların Düşmesi İçin Üretici Desteklenmeli”

Demirtaş, Hal Yasası’nın uzun süredir konuşulduğunu belirterek, taslağın yasalaşması halinde bile fiyatların düşmeyeceğini belirtti ve şunları söyledi: “Kamuoyunda düzenlemenin yasalaşmasıyla sebze-meyve fiyatlarının düşeceği beklentisi var. Özellikle tüketicilerde… Yayınlanmasının ardından Üretici Fiyat Endeksi’ne göre çiftçi maliyetine ya da altında üretim yapmak zorunda kalıyor. Son iki yıldır kazanç sağlayamadı. Dolayısıyla fiyatların düşmesi için üreticinin desteklenmesi gerekiyor.”

“Türkiye Tarihinde İlk Kez Yaş Meyve İthal Etmek Zorunda Kalabiliriz”

Doğal olaylar nedeniyle bu yıl sebze ve meyve üretiminde ciddi düşüşler yaşanacağını belirten Demirtaş, “Tarlada ürün yok, ağaçta meyve yok. Bu bir senede de düzelmez. Cevizin ağacı bile kurumuş bırakın meyvesini. Seneye de bunun bakımı, ilacı, gübresi var. Bu yıl çiftçi bir şey hasat edemeyecek ve Türkiye tarihinde ilk kez yaş meyve ve sebze ithal etmek zorunda kalacağız” ifadelerini kullandı.

Demirtaş, taslağın tedarik zincirini kısaltma konusunu da ele alarak, fiyatları etkilemeyen denemelerin yapıldığını belirtti. Ayrıca, hal kurma izni konusunun belediyelerden alınarak Ticaret Bakanlığı’na devredilmesinin tartışılması gerektiğini belirtti.

Related Posts

“Türkiye’de emekli aylıkları dibe doğru eşitleniyor”

DİSK-AR’ın “Türkiye’de Emeklilerin Durumu: Emekli Aylıkları, Emekli Sayıları ve Ayrılan Kaynaklar” başlıklı çalışmasını yayımladı. Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerinden de yararlanılan araştırma, Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında …

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Boğaz’da lüks devlerine yıkım kararı: Bebek Otel, Baylan Pastanesi, Mandarin Otel…

Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü dikkart çeken bir tespit sonucu, İstanbul Boğazı’nda yer alan bazı yapıların yıkımı kararlaştırıldı. Müdürlük, özellikle Bebek – Arnavutköy hattında yaptığı incelemede kaçak tadilat, eklenti ve yapılaşma …

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

En zengin başbakandı seçimde yenildi; bankaya müdür oldu

İngiltere’nin eski başbakanı Rishi Sunak seçimi kaaybetmesinin ardından Goldman Sachs’ta müdür olarak işe başladı.

Bir sigara grubuna daha zam geldi

Bir sigara grubuna daha zam geldi