Silivri’de iyi kötü çirkin: Saraçhane tutukluları her şeyi anlattı

“`html

Ekrem İmamoğlu’nun Gözaltı Süreci ve Protestolar

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, gizli tanık ifadeleri doğrultusunda yürütülen soruşturmalar çerçevesinde, diplomasının iptali ile ilgili alınan kararın 1 gün sonrasında, 19 Mart’ta gerçekleştiren şafak operasyonu ile gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanı adayı olarak halk oylamasında 15.5 milyon oy alan İmamoğlu, 23 Mart tarihinde nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanarak Silivri’deki Marmara Cezaevi’ne gönderildi. İmamoğlu’nun gözaltına alınmasına karşı protesto düzenleyen vatandaşlar, 19 Mart’ta sokaklara dökülerek sivil direnişte bulundu; İBB Başkanlık binasının bulunduğu Saraçhane, bu dönem boyunca mitinglerin merkezi haline geldi.

Yüz binlerce kişi, 1 hafta boyunca her gün Saraçhane’de toplanırken, polis ekiplerinin sert müdahale görüntüleri dikkat çekti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 8 Nisan’da yaptığı açıklamada, 20 ayrı soruşturma kapsamında 819 kişi hakkında kamu davası açıldığını ve bu kişilerden 278’inin tutuklu olduğunu belirtti.

Saraçhane'ye ait bir görsel

SARAÇHANE’DEN TAHLİYE HABERLERİ

İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından başlayan protestolar sırasında tutuklanan toplam 102 kişi, İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakıldı.

CHP Parti Meclisi’ne seçilen Berkay Gezgin gibi tanınmış isimlerin de bulunduğu tutuklular, Silivri’deki Marmara Ceza İnfaz Kurumu’ndan tahliye edildi. Tahliyenin ardından BBC Türkçe’ye konuşan tutuklular, gözaltı sürecinden cezaevindeki koşullara kadar yaşadıklarını detaylı bir şekilde anlattı.

Tutuklular hakkında bilgiler

BBC Türkçe’nin haberine göre; tutuklu olan bazı kişiler, kötü muameleye maruz kaldıklarını, bazıları ise adli mahkumlarla aynı koğuşta kalmalarına rağmen, kendilerine yardımcı olduklarını belirtti.

SİLİVRİ’DE YASAKLAR VE ŞİDDET İDDİALARI

Silivri Marmara Ceza İnfaz Kurumu girişinde büyük bir kalabalığın toplandığı; kasvetli, soğuk ve yağmurlu havada, geri dönüşü sabırsızlıkla bekleyen aileler dikkat çekti. Gözaltında darp edildiğini belirten bir tutuklu, cezaevinde geçirdiği süre hakkında ciddi endişeleri olduğunu ifade etti.

Silivri Cezaevi görüntüsü

Başka bir tutuklu, hapishane içerisinde “sözlü tacize” uğradığını belirterek, durumu yetkililere ilettiğini söyledi. Avukatlar, adli mahkumlarla aynı koğuşta kalan tutukluların çeşitli psikolojik ve fiziksel şiddet vakalarına maruz kaldığına dair bilgileri paylaştı. Adalet Bakanlığı, 8 Nisan’da yaptığı açıklamada, tutuklu ve adli hükümlülerin aynı koğuşta kalmasına dikkat ettiklerini ifade etti.

“İNSANLAR YATAĞINI BİZE BIRAKTI”

10 Nisan’da serbest bırakılan Ekin Baran Yalnız, Saraçhane’de gözaltına alındıktan sonra adli mahkumlarla aynı koğuşta kaldığını anlattı. Yalnız, bu süreçte kendilerine yardımcı olan adli mahkumlar sayesinde oldukça rahat geçirdiklerini belirtmişti.

“Mutluyum, zaten neden içerdeyim ki?” diyen Yalnız, protestocuların serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

‘GÖZALTI SÜRECİNDE ŞİDDETE MARUZ KALDIM’

İsmini açıklamayan bir tutuklu, gözaltına alındığı günden sonra çeşitli zorluklarla karşılaştığını ve cezaevine alınmadan önce bir merkezde tutulduğunu ifade etti. Olayların örgütlü bir şekilde yürütüldüğünü, kendilerine kötü davranmanın hafif olduğunu belirtti.

“KAMUOYUNDAN KORKTULAR”

Serbest bırakılan Ozan Gültekin, gözaltındayken dışarıdaki kamuoyu baskısının kendilerini koruduğunu ifade etti. Gültekin, “Dışarıdan gelen destek, içeride çok büyük bir etkiye sahipti” diyerek umut dolu mesajlar verdi.

‘CEZAEVİNDE KÖTÜ MUAMELE GÖRDÜM’

Bir başka tutuklu, 18 gün boyunca yaşadığı zorlukları anlatarak, cezaevinde hem fiziksel hem de psikolojik kötü muamele gördüğünü aktardı. Cezaevinde tedavi sürecinin çok zor geçtiğini ve gerektiği gibi hizmet alamadıklarını belirtti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise, 1 Nisan’da kötü muamele iddialarını reddederek, tutukluların tüm haklarının yasal çerçevede korunduğunu duyurdu.

‘SİLİVRİ İŞİN EN İYİ KISMIYDI’

Vatan Caddesi’nde tutulduğu süre boyunca ciddî sıkıntılar yaşadığını belirten bir tutuklu, “Silivri işin en iyi kısmıydı” ifadesini kullanarak, sürecin kendisi için nasıl bir deneyim olduğunu aktardı.

18 NİSAN’DA İLK DURUŞMALARI YAPILACAK

İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi, tahliye için gerekçe olarak, sanıkların çoğunun öğrenci olması, öğrenim hayatlarının devam etmesi ve hastalık gibi hususları gösterdi. Dava hakkında itiraz haklarının olduğunu belirtti.

Ancak 18 Nisan’da duruşmaları yapılacak olan birçok öğrenci, hala Silivri Cezaevi‘nde tutuklu bulunuyor.

“`

Related Posts

İran’ın yeraltı nükleer tesisi: Gizli tünellerle ulaşılıyor!

Nükleer silahlanma yarışı dünya genelinde devam ederken, İran topraklarında uyduya yakalanan sıra dışı bir görüntü dikkat çekti. Ülkenin nükleer planları hakkında yeni sorular doğuran görüntüler, sahada iki gizli tünel bulunduğunu gösteriyor. Her iki tünelin de daha geniş bir kompleksin parçası olduğu ve nükleer operasyonlara hazırlandığı tahmin ediliyor.

Antalya’da kaybolan 13 yaşındaki Sefa, su kanalında aranıyor

Antalya’nın Serik ilçesinde 2 gün önce okul çıkışı kaybolan 13 yaşındaki çocuktan 2 gündür haber alınamıyor. Polisin kayıp çocuğun bulunması için başlattıkları çalışmada su kanalında bisikletine rastlanıldı.

Yogi Kazım 105 yaşında yaşamını yitirdi

Adana’da Yogi Kazım adıyla tanınan Kazım Gürbüz, 105 yaşında yaşamını yitirdi. Gürbüz, felçli ve yatalak hastalara uyguladığı yöntemle şifa dağıttığını söylemesiyle biliniyor.

İstanbul depremi, İzmir’i alarma geçirdi: Beş ilçe öne çıkıyor

Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, Türkiye’nin deprem tehdidi en yüksek şehirlerinden İzmir’deki yapı stoku endişelerini bir kez daha gündeme getirdi. Bayraklı, Konak, Bornova, Karşıyaka ve Çiğli ilçelerine dikkat çeken uzmanlar, bu bölgelerin alüvyon zemin üzerine kurulu olduğunu belirtip, “Biz bununla yaşamayı, yapılaşmayı, öğrenmek, bilmek zorundayız.” yorumunda bulundu.

Çin’den dostluk anlaşması: İki panda Avusturya’ya gönderildi

Çin ve Avusturya arasındaki dostluğu simgeleyen iki panda başkent Viyana’daki Schoenbrunn Hayvanat Bahçesi’ne gönderildi.

8 yaşındaki Roza’dan 10 ay sonra acı haber

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde arkadaşlarıyla oynarken merdivenden düşen 8 yaşındaki Roza Bakan, tedavi gördüğü hastanede 10 ay sonra yaşamını yitirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir