Seyahat ederken bu 7 ilacı yanınıza almayın! İşte nedeni

Hava yolculuğu, ilaç kullananlar için her zaman sorun yaratabilir; özellikle de vücudun farklı tepkiler verdiği yüksek irtifada bazı ilaçlar beklenmedik etkiler gösterebilir. Uzman doktor Sean Ormond, uçuş sırasında dikkat edilmesi gereken 7 ilaç hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Seyahat esnasında yaşanan stres, hareketsizlik ve basınç değişimleri, bazı ilaçların etkilerini artırabilir ve olası yan etkilerini daha belirgin hale getirebilir. Bu sebeple Ormond, uçmadan önce ilaç kullanımına özen gösterilmesi gerektiği konusunda uyardı. Ormond, “Uçuş esnasında kullanılan ilaçlar vücudunuzda normalden farklı reaksiyonlar gösterebilir. Bu sebeple kullandığınız ilacı ve uçuş süresini göz önünde bulundurmak önemlidir” dedi ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini vurguladı.

UÇUŞ SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 7 İLAÇ

1- Opioid ağrı kesiciler

Uyuşukluk, solunum problemleri ve kafa karışıklığı gibi yan etkileri artırabilir. Özellikle düşük oksijen seviyesine sahip kabinlerde risklidir. Daha hafif seçenekler tercih edilmelidir.

2- Uyku hapları

Uçağın içinde rahat bir uyku için tercih edilen bu ilaçlar, yön kaybına, sersemliğe ve ani durumlara tepki verememe gibi sorunlara yol açabilir. Bunun yerine doğal çözümler önerilmektedir.

3- Kaygı giderici ilaçlar

Yüksek irtifada etkiler artabilir ve bu durum halsizlik, nefes darlığı ve bayılma gibi sorunlara yol açabilir. Daha doğal destekler veya nefes egzersizleri tercih edilmelidir.

4- Diüretikler (idrar söktürücüler)

Sık tuvalete çıkma ihtiyacını artırabilir ve vücudu susuz bırakabilir. Eğer kullanılması gerekiyorsa, bol su içilmeli ve koridor koltuğu tercih edilmelidir.

5- Uykulu antihistaminikler

Alerji veya seyahat sırasında kullanılan bazı antihistaminikler uyku ve sersemlik yapabilir. Tepki süresini uzatmamak için uyku yapmayan alternatifler tercih edilmelidir.

6- Güçlü kas gevşeticiler

Kasları gevşetirken hareket kabiliyetini kısıtlayabilir ve uzun süre oturmanın kan dolaşımı üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Esneme egzersizleri veya ısı bantları gibi yöntemler tercih edilmelidir.

7- Kan sulandırıcılar (antikoagülanlar)

Kan pıhtılaşmasını önleyen bu ilaçlar, uzun süre oturmanın ekstra dikkat gerektiren yan etkilerine sahip olabilir. Hareket etmek ve doktorun belirttiği şekilde kompresyon çorapları giymek önemlidir.

Related Posts

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

Gebelikte yapılan bu hata erken doğuma yol açabilir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, gebelikte çiğ veya az pişmiş et tüketiminin toksoplazma gibi parazitlere bağlı düşük ve erken doğum riskini artırabileceğini belirtti. Hamilelikte sağlıklı beslenmenin önemi vurgulanıyor.

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

Alerjik şikayetler arttı, vatandaşları ‘polen’ endişesi sardı

Havaların ısınmasıyla birlikte son dönemde artan polen yoğunluğu, alerjik şikayetlerin artırdı. Van’da da mayıs ve haziran aylarında polen yoğunluğunun zirveye ulaştı

Her yıl 559 bin kişinin ölümüne yol açan hastane süper mikrobu plastikle besleniyor

Hastanelerde sıkça karşılaşılan süper mikrop Pseudomonas aeruginosa, tıbbi plastikleri yiyerek hayatta kalabiliyor. Brunel Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü ve Cell Reports dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, bu ölümcül bakteri, tıbbi cihazlarda kullanılan plastiklerle beslenerek hem daha uzun süre hayatta kalıyor hem de tedaviye karşı daha dirençli hale geliyor.