Sağlık deposu zerdeçalın ana maddesi kurkumin’in 5 bilimsel faydası!

Doğal Antioksidan Kurkuminin Sağlığımıza Faydaları

Binlerce yıldır geleneksel tıpta kullanılan kurkumin, bilim dünyası tarafından yakından incelenmeye devam ediyor. Zerdeçalın doğal kaynağı olan kurkumin, yemeklere baharat olarak eklenirken aynı zamanda çay, smoothie ve salatalara da eklenebiliyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Selin Yavuz, kurkuminin emilimini artırmak için karabiber ve sağlıklı yağlarla birlikte tüketilmesini öneriyor.

1- İltihabı Azaltır ve Stresi Dengeler

Kurkumin, vücutta iltihabı azaltıcı ve oksidatif stresi dengeleyici etkisiyle güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda kronik iltihaplanmayı azaltma potansiyeliyle kalp hastalıkları, diyabet ve eklem rahatsızlıkları gibi birçok sağlık sorununa karşı koruyucu etkiye sahiptir.

2- Bağışıklık Sistemini Destekler

Kurkumin, bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur. Vücudu mikroplara karşı koruyan kurkumin, bağışıklık sisteminin düzenlenmesine de katkı sağlar.

3- Sindirim Sistemini Korur

Kurkumin, sindirim sağlığını destekler ve bağırsaklardaki iltihaplanmayı azaltarak sindirim sorunlarına karşı fayda sağlar. Ayrıca irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) gibi rahatsızlıkların tedavisinde destekleyici bir rol oynar.

4- Kalp ve Damar Sağlığına Faydalıdır

Kurkuminin anti-inflamatuar etkisi, kalp ve damar sağlığını destekler. Damar sertliği riskini azaltan kurkumin, aynı zamanda kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir etki sağlar.

5- Zihinsel Fonksiyonları Destekler

Kurkumin, beyin hücrelerini korur, hafıza fonksiyonlarını destekler ve yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi önler. Ayrıca depresyon belirtilerini hafifletebileceği yönünde yapılan bilimsel çalışmalar da mevcuttur.

Kurkuminin sağlığa olan bu önemli faydalarının yanı sıra, yüksek miktarda tüketildiğinde mide rahatsızlığı, baş ağrısı ve ishal gibi yan etkilere neden olabileceğini belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Selin Yavuz, özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananların, safra kesesi ve karaciğer rahatsızlığı olanların doktor kontrolünde kurkumini tüketmeleri gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

Gebelikte yapılan bu hata erken doğuma yol açabilir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, gebelikte çiğ veya az pişmiş et tüketiminin toksoplazma gibi parazitlere bağlı düşük ve erken doğum riskini artırabileceğini belirtti. Hamilelikte sağlıklı beslenmenin önemi vurgulanıyor.

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

Alerjik şikayetler arttı, vatandaşları ‘polen’ endişesi sardı

Havaların ısınmasıyla birlikte son dönemde artan polen yoğunluğu, alerjik şikayetlerin artırdı. Van’da da mayıs ve haziran aylarında polen yoğunluğunun zirveye ulaştı

Her yıl 559 bin kişinin ölümüne yol açan hastane süper mikrobu plastikle besleniyor

Hastanelerde sıkça karşılaşılan süper mikrop Pseudomonas aeruginosa, tıbbi plastikleri yiyerek hayatta kalabiliyor. Brunel Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü ve Cell Reports dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, bu ölümcül bakteri, tıbbi cihazlarda kullanılan plastiklerle beslenerek hem daha uzun süre hayatta kalıyor hem de tedaviye karşı daha dirençli hale geliyor.