Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

 

Çiğ sebzelerin besleyici değeri genellikle daha yüksektir, ancak pişirmek bazı vitamin ve mineralleri kaybetmesine neden olabilir ancak emilimlerini arttırabilir. Hangi sebzelerin çiğ tüketilmesi daha iyi hangilerinin pişirilmesi gerektiği konusunda bir rehber sunuyoruz.

Pişirme işlemi genellikle sebzelerin besin değerini azaltır, özellikle suyu çözünür vitaminler ve mineraller için geçerli olabilir, bu nedenle suyunu da tüketerek çözülebilirler. Ancak suyunu dökerken bu vitaminler kaybolabilir.

Lahana, brokoli, ıspanak, bezelye gibi sebzeler, C vitamini ve B vitaminleri bakımından zengin olan sebzelerdir. Bu vitaminler ısının etkisiyle parçalanabilir, bu nedenle C ve B vitaminleri açısından zengin sebzeleri az su ve hafif bir şekilde pişirmek en iyisidir.

Tere, biber, ıspanak, domates ve marul gibi sebzeler çiğ olarak tüketildiğinde C vitamini ve B vitaminleri bakımından zengin olabilir. Dengeli bir beslenme bu vitaminleri sağlayabilir.

Hangi sebzeler pişirilirken daha besleyici hale gelir?

Havuç, bal kabağı, tatlı patates gibi sebzeler pişirildiğinde besleyici olabilir çünkü pişirme işlemi hücre yapısını bozar ve besin öğelerinin emilimini artırabilir.

Bazı dezavantajları olmasına rağmen pişme işlemi sebzelerin lezzetini artırabilir ve bu da daha fazla tüketmeyi teşvik edebilir.

İpucu: Sebzeleri doğrayın

Sebzeleri ince ince doğramak, çiğ halde tüketildiklerinde daha lezzetli olmalarını sağlayabilir.

Çiğ beslenme diyetleri hakkında

Çiğ beslenme diyetleri, son yıllarda popülerlik kazanan bir beslenme trendidir. Ancak protein, B12 vitamini ve demir gibi önemli besin öğelerini yeterli miktarda almak zor olabilir.

Çiğ yiyeceklerin hızlı ve basit bir şekilde hazırlanabilmesi avantaj sağlar.

Bu makale ilk olarak Ağustos 2019’da BBC Food’da yayımlandı.

Related Posts

Gebelikte yapılan bu hata erken doğuma yol açabilir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, gebelikte çiğ veya az pişmiş et tüketiminin toksoplazma gibi parazitlere bağlı düşük ve erken doğum riskini artırabileceğini belirtti. Hamilelikte sağlıklı beslenmenin önemi vurgulanıyor.

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

Alerjik şikayetler arttı, vatandaşları ‘polen’ endişesi sardı

Havaların ısınmasıyla birlikte son dönemde artan polen yoğunluğu, alerjik şikayetlerin artırdı. Van’da da mayıs ve haziran aylarında polen yoğunluğunun zirveye ulaştı

Her yıl 559 bin kişinin ölümüne yol açan hastane süper mikrobu plastikle besleniyor

Hastanelerde sıkça karşılaşılan süper mikrop Pseudomonas aeruginosa, tıbbi plastikleri yiyerek hayatta kalabiliyor. Brunel Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü ve Cell Reports dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, bu ölümcül bakteri, tıbbi cihazlarda kullanılan plastiklerle beslenerek hem daha uzun süre hayatta kalıyor hem de tedaviye karşı daha dirençli hale geliyor.

Kolajen: Zamana meydan okuyan ciltlerin sırrı mı?

Uzmanlar, bu etkilerle mücadelede doğadan ilham alınması gerektiğini vurguluyor. Reişi, Shiitake gibi adaptojen mantarlar ve Şizandra gibi adaptojen meyveleri içeren kolajenler stresin cilt üzerindeki olumsuz etkilerine karşı doğal bir kalkan sunuyor.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.