Pakistan’da “Dezenformasyon Yasası” onaylandı: İfade özgürlüğü tehlikede mi?

Pakistan Senatosu, Sosyal Medya Kullanıcılarının Cezalandırılmasını İçeren Yasayı Kabul Etti

Pakistan’da Senato, dezenformasyon yaydığı tespit edilen sosyal medya kullanıcılarının çeşitli cezalara çarptırılmasını öngören ve “ifade özgürlüğünü engellemek için” tasarlandığı öne sürülen ve tartışmalara neden olan yasa tasarısını kabul etti. Söz konusu tasarının yasalaşabilmesi için Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari tarafından imzalanması gerekiyor.

Ülkede, siber suç yasalarında değişikliğe ilişkin yasa tasarısı, parlamentonun üst kanadı Senato’da oylamaya sunuldu.

İfade özgürlüğünü engellediği gerekçesiyle tartışmalara neden olan ve “toplumda panik ya da huzursuzluğa yol açabilecek yanlış bilgileri kasıtlı olarak yayan, gösteren ya da ileten” kişilerin 3 yıla kadar hapis, para cezası ya da her iki cezaya birden çarptırılmasını öngören yasa tasarısı, Senato’da kabul edildi.

Hükümetin, “dezenformasyonun yayılmasını engellemek için gerekli” olduğunu bildirdiği tasarının Senato’nun her iki kanadında da onaylanması tepkilere yol açtı.

Muhalefet liderlerinden Şibli Faraz, tasarının “aceleyle ve tüm paydaşlara danışılmadan” Senato’dan geçirildiğini kaydederek karara tepki gösterdi.

Eski Başbakan İmran Han ve Pakistan Adalet Hareketi (PTI) Sözcüsü Zülfi Bukhari de tasarıya mahkemede itiraz edeceklerini söyleyerek, “Yalan haberlerle mücadele bahanesiyle ifade özgürlüğünü susturmak için Senato’nun her iki kanadından da geçen yasa tasarısını hiçbir demokrasi destekçisi destekleyemez.” ifadesini kullandı.

Tasarı, 23 Ocak’ta Meclis’ten geçmişti

Tartışmalara neden olan tasarı, 23 Ocak’ta parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis’ten geçmiş, bu durum protestolara neden olmuştu.

Söz konusu tasarının yasalaşabilmesi için Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari tarafından imzalanması gerekiyor.

İçerikleri sosyal medyadan kaldırma yetkisine sahip bir kurum oluşturulacak

Tasarının yasalaşması halinde yasa uyarınca yetkililer, silahlı kuvvetler, parlamento ya da il meclislerine yönelik eleştirel paylaşımlar da dahil “yasadışı ve saldırgan” olduğu düşünülen içerikleri sosyal medyadan kaldırma yetkisine sahip bir kurum oluşturulacak.

Bu kapsamda kararı ihlal eden kullanıcılar, çeşitli cezalarla karşı karşıya kalacak. (AA)

Related Posts

2 süpermarket devinin iflası an meselesi. Müşterileri de rakipleri de şoke oldu

ABD’de süpermarket sektöründe art arda gelen iflas haberleri piyasayı derinden etkiliyor. Teksas merkezli bölgesel zincir West Brazos Stewart Food Markets, iflas koruması için başvuruda bulundu. Aynı şekilde, ülkenin önde gelen indirim market …

Efsane telefon markası tüm cihazlarının satışını durdurdu

Bir döneme damga vuran Nokia ABD pazarında tamamen çekilme kararı aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Nahyan’la görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE lideri Nahyan ile telefon görüşmesinde, “Terörsüz Türkiye” süreciyle terörün hem Türkiye’nin hem de bölgenin gündeminden tamamen çıkartılması için önemli bir adım attıklarını söyledi.

Resmî Gazete’de bugün (13 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de bugün (13 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)

Suriye ve Azerbaycan arasında yeni anlaşmalar

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, resmi temaslarda bulunmak üzere Bakü’ye gelen Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ve beraberindeki heyeti Zogulba Sarayı’nda ağırladı. Gerçekleştirilen üst düzey görüşme sonucunda, iki ülke arasında enerji alanında önemli bir mutabakat zaptı imzalandı.

İzmir’de sahte altın bozduran şüpheliler yakayı ele verdi

İzmir’de sahte altın bozduran 3 şüpheli yakalandı, 1 şüpheli ise aranıyor.