Kanser tedavisinde kas kaybı ile mücadelede beslenme kritik rol alıyor

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Kanser Hastalarına Beslenme Tavsiyeleri!

Kanser Hastaları için Beslenmenin Önemi

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Diyetisyeni Doç. Dr. Dyt. Derya Hopancı Bıçaklı, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası kapsamında kanser hastalarının beslenmenin tedavi sürecindeki kritik rolünden bahsetti.

Kanser hastalarında beslenme sürecinin, hastalık öncesinde, tanı sonrasında ve iyileşme döneminde olmak üzere üç aşamada ele alındığını belirten Doç. Dr. Derya Hopancı Bıçaklı, hastalık öncesinde yeterli ve dengeli beslenmenin önemini vurguladı. Ayrıca, beslenmenin kanser riskini azaltmada ve hastaların yaşam kalitesini artırmada önemli olduğunu belirtti.

Akdeniz diyetinin, hastalık öncesinde ve tedavi sonrasında önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Derya Hopancı Bıçaklı, doğal ve besleyici gıdalara odaklanan bu beslenme modelinin kanserden korunmada etkili olduğunu kaydetti.

Düzenli Beslenme ve Gıda Güvenliği Şart!

Doç. Dr. Hopancı Bıçaklı, kanserden korunmada düzenli beslenmenin ve gıda güvenliğinin hayati bir rol oynadığını belirterek, beslenmenin yanı sıra yaşam tarzının da önemli olduğunu söyledi. Fast food, kızartılmış besinler ve hijyenik olmayan gıdalardan kaçınılmasını önerdi.

Alkol ve tütün kullanımının kanserin nedenleri arasında yer aldığını vurgulayan Doç. Dr. Hopancı Bıçaklı, obezitenin de kanser türleriyle ilişkilendirildiğini ifade etti.

Ameliyat Öncesinde ve Sonrasında Beslenme

Doç. Dr. Hopancı Bıçaklı, kanser tanısı alan hastaların önemli bir kısmının ameliyat geçireceğini belirterek, ameliyat öncesinde yeterli beslenmenin iyileşme sürecinde kritik bir rol oynadığını vurguladı. Malnütrisyonun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini kaydetti.

Kas Kaybını Önlemek İçin Beslenme Desteği

Kas kaybının iyileşme sürecini zorlaştırdığını belirten Doç. Dr. Derya Hopancı Bıçaklı, hastaların yeterli protein alması ve egzersiz yapması gerektiğini vurguladı. Beslenme destek ürünlerinin kullanılabileceğini kaydetti.

Bilgi Kirliliğine Dikkat!

Doç. Dr. Hopancı Bıçaklı, kanser tedavisinde beslenme konusunda doğru bilgilere ulaşmanın önemini vurgulayarak, onkoloji diyetisyenlerine danışılması gerektiğini belirtti. Akdeniz diyetinin sürekli uygulanmasının önemli olduğunu söyledi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

Gebelikte yapılan bu hata erken doğuma yol açabilir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, gebelikte çiğ veya az pişmiş et tüketiminin toksoplazma gibi parazitlere bağlı düşük ve erken doğum riskini artırabileceğini belirtti. Hamilelikte sağlıklı beslenmenin önemi vurgulanıyor.

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

Alerjik şikayetler arttı, vatandaşları ‘polen’ endişesi sardı

Havaların ısınmasıyla birlikte son dönemde artan polen yoğunluğu, alerjik şikayetlerin artırdı. Van’da da mayıs ve haziran aylarında polen yoğunluğunun zirveye ulaştı

Her yıl 559 bin kişinin ölümüne yol açan hastane süper mikrobu plastikle besleniyor

Hastanelerde sıkça karşılaşılan süper mikrop Pseudomonas aeruginosa, tıbbi plastikleri yiyerek hayatta kalabiliyor. Brunel Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü ve Cell Reports dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, bu ölümcül bakteri, tıbbi cihazlarda kullanılan plastiklerle beslenerek hem daha uzun süre hayatta kalıyor hem de tedaviye karşı daha dirençli hale geliyor.

Kolajen: Zamana meydan okuyan ciltlerin sırrı mı?

Uzmanlar, bu etkilerle mücadelede doğadan ilham alınması gerektiğini vurguluyor. Reişi, Shiitake gibi adaptojen mantarlar ve Şizandra gibi adaptojen meyveleri içeren kolajenler stresin cilt üzerindeki olumsuz etkilerine karşı doğal bir kalkan sunuyor.