İsrail ve Hizbullah arasındaki ateşkes fiilen bitti

İsrail Ordusu Güney Lübnan’a Topçu Atışları ve Hava Saldırıları Düzenledi

İsrail ordusu, son haberlere göre Cumartesi günü güney Lübnan’a topçu atışları ve hava saldırıları gerçekleştirdi. İsrail, sınır ötesinden atılan roketleri engellediğini belirtti.

Lübnan resmi haber ajansına göre, bu saldırılarda en az sekiz kişi hayatını kaybetti. Saldırılar, geçen yıl yaşanan İsrail-Hizbullah savaşının ardından ilan edilen kırılgan ateşkeyi tehlikeye attı. Son saldırılar, İsrail’in Hamas ile yaptığı ayrı ateşkesi fiilen sona erdirdi.

Hizbullah, Cumartesi günkü roket saldırılarıyla hiçbir ilgisi olmadığını söyledi. “Bu saldırılarla hiçbir alakamız yok” diyerek ateşkese uyduklarını vurguladı.

İsrail tarafı, roketlerin hangi gruptan ateşlendiğinin henüz netlik kazanmadığını belirtti. Altı roket atıldığı, üçünün İsrail’e isabet ettiği fakat hava savunma sistemi tarafından durdurulduğu açıklandı. Bunun üzerine İsrail, güney Lübnan’da iki dalgada saldırı gerçekleştirdi.

İsrail ve Lübnan Arasındaki Gerilim Artıyor

İsrail ordusu, Hizbullah’a ait olduğu iddia edilen birçok roket rampasını ve bir komuta merkezini hedef aldığını duyurdu. Başbakan Netanyahu’nun dış politika danışmanı Ophir Falk, “İsrail ordusu, ateşkeyi uygulamak ve sivillerin güvenli şekilde evlerine dönmesini sağlamak adına gereken adımları atacaktır” dedi.

İsrail, Lübnan hükümetinden Kasım ayındaki ateşkes anlaşmasının şartlarına uymasını beklediğini açıkladı. Anlaşmaya göre, Hizbullah’ın güneyde silah bulundurması yasaklanmıştı.

Lübnan ordusu, güney bölgesinde üç “ilkel roket rampası” keşfettiklerini ve etkisiz hale getirdiklerini açıkladı. Cumhurbaşkanı Joseph Avn, “istikrarı tehdit eden her türlü ihlalin önlenmesi” talimatını verdi.

Lübnan Başbakanı Nevaf Salam, “Lübnan, barış ya da savaşa karar verme hakkına sahiptir” açıklamasında bulundu. Lübnan ve Hizbullah, İsrail’in bazı sınır bölgelerinde kalarak ateşkeyi ihlal ettiğini iddia etti.

Taraflar Suçlamalarını Sürdürüyor

Birleşmiş Milletler Lübnan Barış Gücü (UNIFIL), sınırda yaşanan durumun “tehlikeli derecede kırılgan” olduğunu belirtti. Olası bir tırmanışın bütün bölge için ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.

Ateşkes, hem İsrail’in hava ve kara operasyonlarını hem de Hizbullah’ın günlük roket saldırılarını durdurmuştu. Ancak taraflar, birbirlerini anlaşmayı tam olarak uygulamamakla suçlamaya devam ediyor.

Aynı zamanda, Gazze Şeridi’nde de gerilim tırmanıyor. İsrail, kuzey Gazze’de bir araca yaklaşan militanları hedef aldığını ve tehlike oluşturdukları gerekçesiyle vurduklarını açıkladı.

Rafah kentinde düzenlenen hava saldırısında iki Filistinli yaşamını yitirdi. Gazze Sağlık Bakanlığı, kuzeydeki saldırılarda aralarında bir çocuğun da bulunduğu beş kişinin öldüğünü bildirdi. İsrail, bu bölgelerde Hamas militanlarını hedef aldığını duyurdu.

Related Posts

ABD Ege’de sessiz sedasız yayılıyor: Son plan ortaya çıktı

ABD’nin Yunanistan ile güvenlik ilişkilerini derinleştirmeyi amaçlayan yasa tasarısı dün Temsilciler Meclisi’nde Kongre Yunan İşleri Grubu liderleri tarafından tanıtıldı. “ABD-Yunanistan Güvenlik İşbirliği Kayıt Yasası” başlıklı iki partili yeni …

2 süpermarket devinin iflası an meselesi. Müşterileri de rakipleri de şoke oldu

ABD’de süpermarket sektöründe art arda gelen iflas haberleri piyasayı derinden etkiliyor. Teksas merkezli bölgesel zincir West Brazos Stewart Food Markets, iflas koruması için başvuruda bulundu. Aynı şekilde, ülkenin önde gelen indirim market …

Efsane telefon markası tüm cihazlarının satışını durdurdu

Bir döneme damga vuran Nokia ABD pazarında tamamen çekilme kararı aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Nahyan’la görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE lideri Nahyan ile telefon görüşmesinde, “Terörsüz Türkiye” süreciyle terörün hem Türkiye’nin hem de bölgenin gündeminden tamamen çıkartılması için önemli bir adım attıklarını söyledi.

Resmî Gazete’de bugün (13 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de bugün (13 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)

Suriye ve Azerbaycan arasında yeni anlaşmalar

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, resmi temaslarda bulunmak üzere Bakü’ye gelen Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ve beraberindeki heyeti Zogulba Sarayı’nda ağırladı. Gerçekleştirilen üst düzey görüşme sonucunda, iki ülke arasında enerji alanında önemli bir mutabakat zaptı imzalandı.