Gizemli Bay Dylan

Müjde Işıl – James Mangold iyi bildiği ve sevdiği sularda yüzüyor yine. 20 sene önce imza attığı “Walk the Line/Sınırları Aşmak”ta Johnny Cash’in hayatından bir kesit anlatan Mangold, şimdi de Cash’in dönemdaşı, meslektaşı ve şarkı türdeşi Bob Dylan’ın yaşamından bir dönemi anlatıyor. “A Complete Unknown/Bob Dylan: Tam Bir Bilinmez”, Elijah Wald’ın 2015 tarihli biyografi kitabı “Dylan Goes Electric!”e dayanıyor. 

Başka biri olmak 

James Mangold, senarist ve yönetmen olarak imza attığı filmde iki güzergâh izlemeye gayret etmiş. İlk bölümde folk müziğin kendi içindeki dayanışmasını ve toplumsal protestolardaki rolünü öne çıkarmış. ‘60’ların hemen başında Pete Seeger’in Bob Dylan’ın elinden tutması ve daha sonra Dylan’ın da gençlere destek olarak bu geleneği sürdürmesi dikkat çekici. ABD’nin karanlık dönemlerinden olan ‘60’larda folk müziğin en verimli çağını yaşaması, şarkıcıların eserleriyle politik duruşlarını, itirazlarını dile getirmeleri de… Şarkısı yüzünden yargılanan Seeger’in mahkemede Woody Guthrie’ye ithafen söylediği “İyi bir şarkıdan kötülük çıkmaz” sözü sadece o dönemin değil, tüm zamanların sanatçı duruşunu özetliyor. 

Filmin ikinci bölümünde Dylan’ın kişisel dünyasına daha fazla odaklanıyor film. Ancak isminden de anlaşılacağı üzere Dylan’ı ‘tam bir bilinmez’ olarak kodluyor. Dolayısıyla kahramanımızın birkaç cümlesi dışında motivasyonunu, ilişkilerindeki dinamiği tarif etmekte zorlanıyor ya da tarif etmemeyi tercih ediyor. Dylan’ın kişisel değişimi daha iyi biri olmak değil de başka biri olmak şeklinde nitelemesi, klasik gitardan elektronik gitara geçmeyi tüm itirazlara rağmen diretmesi ipuçları veriyor ama geçmişinden kaçması, sevgilileriyle ilişkileri, kendisini üne kavuşturan Seeger’den neden uzaklaştığı gibi kritik noktalarda ‘oldu-bitti’ şeklinde ani geçişlerle ilerliyor senaryo. Keza folk müziğinde klasikleşecek ve ileride Nobel almasını sağlayacak o şarkı sözlerinin hangi derin duygularla yazıldığıyla da ilgilenmiyor film. Bu açılardan biyografik yapımlar arasında unutulmaz bir yer edinecek bir film olmamakla birlikte özellikle oyuncu performansları açısından hayli parlak. 

Oyuncuların iddiası büyük

Timothée Chalamet fiziki olarak Bob Dylan’ı andırmakla birlikte kendine özgü bakışları yüzünden tamamen Dylan da olamayıp Dylan’a benzemeye çalışmış gibi. Filmin en ilginç özelliklerinden biri de başkarakterden ziyade yan karakterlerin merak uyandıran kişilikler olması. Tabii ki bunda parlak oyuncu performanslarının payı büyük. Joan Baez’de Monica Barbaro inanılmaz bir gerçekçilikle oynuyor ki En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscarı’nı sonuna kadar hak ediyor. Edward Norton da yılların folk şarkıcısı Pete Seeger rolünde personasını unutturan bir rolle çıkıyor karşımıza. Elle Fanning de Sylvie Russo (bu karakter Bob Dylan’ın o dönemdeki kız arkadaşı Suze Rotolo aslında ama Dylan’ın özel isteğiyle Rotolo’nun gerçek adı yerine farklı bir isim kullanılmış) rolünde kısa anlarda görünse de çok iyi. Mangold’un yeni filminde Johnny Cash’i Boyd Holbrook canlandırıyor bu sefer. Chalamet, Norton, Barbaro ve Holbrook tüm sahnelerde şarkılarını kendileri söylüyor. Sırf bu iddia ve başarı bile filmin değerini epeyce yükseltiyor.

Related Posts

Tekirdağ’da denize girmek yasak mı? Tekirdağ’da hangi ilçelerde denize girmek yasaklandı? Valilikten önemli duyuru

Tekirdağ’da denize girmek yasaklandı mı sorusu, hava muhalefeti nedeniyle merak konusu oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM), Marmara Bölgesi için ’kuvvetli rüzgar’ uyarısında bulunmasın ardından Tekirdağ’ın denizlere kıyısı bulunan ilçelerinde bugün denize girmek yasaklandı. Peki, Tekirdağ’da hangi ilçelerde denize girmek yasaklandı? İşte, merak edilen o ayrıntılar

Öğretmenler Kadıköy’den iktidara çağrıda bulundu

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Kadıköy’den Ankara’ya “Büyük Öğretmen Yürüyüşü” adını verdikleri bir yürüyüş başlattı. Yürüyüş öncesinde yapılan açıklamada “Biz yaşamak istiyoruz. Biz mesleğimize devam etmek istiyoruz” denildi.

Boğaziçi Üniversitesi küresel sıralamada yükselişini sürdürüyor

Köklü akademik geleneği, Ar-Ge altyapısı ve eğitim vizyonuyla Boğaziçi Üniversitesi, bir kez daha uluslararası alanda önemli bir başarıya imza attı. Saygın yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından QS World University Rankings 2026 verilerine göre Boğaziçi Üniversitesi, 47 basamak birden yükselerek dünyada 371. sıraya yerleşti.

Karpuz kilo aldırır mı, veridir mi? Yazın favori meyvesi karpuzda kalori var mı?

Karpuz kilo aldırır mı sorusu, sıcak havalarda beraber bu güzel meyvenin tüketiminin artmasıyla merak konusu oldu. Ayrıca tok tutucu özelliği ile zayıflamak isteyenler, diyet listelerinde karpuzu eksik etmiyor. Fakat içeriğinde bol miktardaki şekerden dolayı kilo yapıp yapmadığı da merak ediliyor. İşte, karpuzun besin ve kalori değeri…

TEKNOFEST İstanbul tarihleri 2025 || TEKNOFEST İstanbul ne zaman ve nerede yapılacak?

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, 2025 yılında İstanbul’da teknoloji tutkunlarını bir araya getirmeye hazırlanıyor. Atatürk Havalimanı’nda düzenlenecek olan TEKNOFEST İstanbul, 54 ana kategori ve 127 alt kategorideki yarışmalar, hava gösterileri, teknoloji sergileri ve yenilikçi etkinliklerle gençlerin ve profesyonellerin geleceğin teknolojilerine yön vermesine olanak sağlayacak. Türkiye’nin milli teknoloji hamlesine ivme kazandıran bu dev organizasyon, her yaştan katılımcıyı bilim, teknoloji ve havacılık coşkusuyla buluşturacak. Peki, 2025 TEKNOFEST İstanbul ne zaman ve nerede yapılacak?

David Beckham resmen şövalye oldu

David Beckham resmen şövalye oldu