Evi görmeden para gönderen yandı: Yeni kapora dolandırıcılığı patladı

Dolandırıcılığa Karşı Uyarı: Kira ve Satış İşlemlerinde Dikkat!

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, yaz aylarında gayrimenkul satışı ve kiralamalarında artış yaşanırken dolandırıcılık olaylarının da arttığını belirtti.

Şahin, bazı dolandırıcıların internetten temin ettikleri görsellerle kendilerine ait olmayan konutları sosyal medyada paylaştığını ve ilana yoğun talep olduğu bahanesiyle tüketicilerden evi görmeden kapora ya da toplu kira bedeli istediklerini söyledi.

‘Belgesiz İşlemlere Dikkat Edin!’

Genel Başkan Şahin, konut kiralarındaki artışın dolandırıcılara fırsat sunduğunu belirterek, tüketicilerin konut kira ve satış işlemlerinde evi görmeden uzaktan para göndermemeleri konusunda uyardı.

Şahin ayrıca, konut kira ve satış işlemlerinin Ticaret Bakanlığından yetki belgesi alan kişilerle gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Artık satış ve kiralama yetkisi tamamen Ticaret Bakanlığındadır. Sertifika ve belge sahibi olanlar güvenilirdir. Bu işlemi belgesiz kişilerle yaparsanız dolandırılma riskiniz yüksektir. Sosyal medyada kapora vermekten kaçının. Bu dolandırıcılıktan başka bir şey değildir” dedi.

Şahin sözlerini şu şekilde sürdürdü:

  • “Kiracı ya da alıcı olacak kişiler Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Sorgulama (TTBS) sistemini kullanarak muhataplarının belgelendirilip belgelendirilmediğini kontrol edebilirler. Unutmayın, belgesiz kişilerle işlem yapmak büyük risktir. Bu yüzden yetki belgesini kesinlikle sormalısınız.”

‘Yetki Belgesini İsrarla Sorun!’

Şahin, kiralanacak veya satın alınacak yerin titizlikle araştırılması gerektiğini vurgulayarak, aracı kişinin yetkisinin de önemli olduğuna dikkat çekti.

Ön ödeme yaparken dikkatli olunması gerektiğine değinen Şahin, şunları ifade etti:

“Kiralama ya da satın alma işlemi sırasında, evi gösteren kişiye mutlaka yetki belgesi ya da kimliğini göstermesini isteyin. Vereceğiniz paradan emin olmak için ‘Yetkiniz var mı, işletmenizi ziyaret edebilir miyiz?’ gibi sorular sormaktan çekinmeyin. Bu sorular sizin hakkınızdır.”

Şahin, son olarak şu uyarıda bulundu:

“Sosyal medyadaki dolandırıcılıklardan kaçınmak için öncelikle yetki belgesini sormalıyız. Yetki belgesi göstermeyen kişilerle işlem yapmaktan kaçınmalıyız. Kendi güvenliğimiz için bu adımları atmalı ve dolandırıcılara fırsat vermemeliyiz.”

Related Posts

DEİK Türkiye Avrupa İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ: Avrupa ile vize meselesini konuşmaktan sıkıldık

DEİK Türkiye Avrupa İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ: Avrupa ile vize meselesini konuşmaktan sıkıldık

ABD’nin cari açığı yılın ilk çeyreğinde arttı!

ABD Ticaret Bakanlığı, Ocak-Mart dönemine ilişkin cari işlemler dengesi verilerini açıkladı. Buna göre, ülkenin cari işlemler açığı, bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 44,3 artışla 450,2 milyar dolara çıktı. Bu dönemde cari …

Yenilenebilir enerjide rüzgar ve güneş kuraklığı riski

Yenilenebilir enerji kaynaklarına talep küresel çapta artarken, uzmanlar özellikle rüzgar ve güneş kuraklıklarının yenilenebilir enerji sistemleri için gelecekte büyük riskler oluşturabileceğini ifade ediyor.

Doğal gazda fiyat yine tavan yaptı

Spot doğal gaz piyasasında fiyatlar yeniden yükselişe geçti. Günlük işlem hacmi artarken, referans fiyat 13 bin 623 TL’yi aştı. Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, spot doğal gaz piyasasında 1000 metreküp gazın referans fiyatı dün …

Türk somonu hasadı bereketli geçiyor

Dünya pazarından yoğun ilgi gören Türk somonu, son yıllardaki üretim ve ihracat başarısını yeni hasat sezonunda da sürdürüyor.

Elektrikte fiyat uçurumu: Gündüz bedava, gece tavan

Türkiye’de spot elektrik piyasasında çarpıcı bir fiyat hareketliliği yaşanıyor. Enerji Piyasaları İşletme AŞ’nin verilerine göre, yarın için bir megavatsaat elektriğin en yüksek fiyatı saat 21.00’de 3 bin 400 lira olarak belirlenirken, en düşük fiyat …