Evi görmeden para gönderen yandı: Yeni kapora dolandırıcılığı patladı

Dolandırıcılığa Karşı Uyarı: Kira ve Satış İşlemlerinde Dikkat!

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, yaz aylarında gayrimenkul satışı ve kiralamalarında artış yaşanırken dolandırıcılık olaylarının da arttığını belirtti.

Şahin, bazı dolandırıcıların internetten temin ettikleri görsellerle kendilerine ait olmayan konutları sosyal medyada paylaştığını ve ilana yoğun talep olduğu bahanesiyle tüketicilerden evi görmeden kapora ya da toplu kira bedeli istediklerini söyledi.

‘Belgesiz İşlemlere Dikkat Edin!’

Genel Başkan Şahin, konut kiralarındaki artışın dolandırıcılara fırsat sunduğunu belirterek, tüketicilerin konut kira ve satış işlemlerinde evi görmeden uzaktan para göndermemeleri konusunda uyardı.

Şahin ayrıca, konut kira ve satış işlemlerinin Ticaret Bakanlığından yetki belgesi alan kişilerle gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Artık satış ve kiralama yetkisi tamamen Ticaret Bakanlığındadır. Sertifika ve belge sahibi olanlar güvenilirdir. Bu işlemi belgesiz kişilerle yaparsanız dolandırılma riskiniz yüksektir. Sosyal medyada kapora vermekten kaçının. Bu dolandırıcılıktan başka bir şey değildir” dedi.

Şahin sözlerini şu şekilde sürdürdü:

  • “Kiracı ya da alıcı olacak kişiler Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Sorgulama (TTBS) sistemini kullanarak muhataplarının belgelendirilip belgelendirilmediğini kontrol edebilirler. Unutmayın, belgesiz kişilerle işlem yapmak büyük risktir. Bu yüzden yetki belgesini kesinlikle sormalısınız.”

‘Yetki Belgesini İsrarla Sorun!’

Şahin, kiralanacak veya satın alınacak yerin titizlikle araştırılması gerektiğini vurgulayarak, aracı kişinin yetkisinin de önemli olduğuna dikkat çekti.

Ön ödeme yaparken dikkatli olunması gerektiğine değinen Şahin, şunları ifade etti:

“Kiralama ya da satın alma işlemi sırasında, evi gösteren kişiye mutlaka yetki belgesi ya da kimliğini göstermesini isteyin. Vereceğiniz paradan emin olmak için ‘Yetkiniz var mı, işletmenizi ziyaret edebilir miyiz?’ gibi sorular sormaktan çekinmeyin. Bu sorular sizin hakkınızdır.”

Şahin, son olarak şu uyarıda bulundu:

“Sosyal medyadaki dolandırıcılıklardan kaçınmak için öncelikle yetki belgesini sormalıyız. Yetki belgesi göstermeyen kişilerle işlem yapmaktan kaçınmalıyız. Kendi güvenliğimiz için bu adımları atmalı ve dolandırıcılara fırsat vermemeliyiz.”

Related Posts

“Türkiye’de emekli aylıkları dibe doğru eşitleniyor”

DİSK-AR’ın “Türkiye’de Emeklilerin Durumu: Emekli Aylıkları, Emekli Sayıları ve Ayrılan Kaynaklar” başlıklı çalışmasını yayımladı. Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerinden de yararlanılan araştırma, Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında …

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Boğaz’da lüks devlerine yıkım kararı: Bebek Otel, Baylan Pastanesi, Mandarin Otel…

Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü dikkart çeken bir tespit sonucu, İstanbul Boğazı’nda yer alan bazı yapıların yıkımı kararlaştırıldı. Müdürlük, özellikle Bebek – Arnavutköy hattında yaptığı incelemede kaçak tadilat, eklenti ve yapılaşma …

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

En zengin başbakandı seçimde yenildi; bankaya müdür oldu

İngiltere’nin eski başbakanı Rishi Sunak seçimi kaaybetmesinin ardından Goldman Sachs’ta müdür olarak işe başladı.

Bir sigara grubuna daha zam geldi

Bir sigara grubuna daha zam geldi