Bahçesinde baktığı kediden bulaşan bakteri görme kaybına yol açtı

Esenyurt Sakini Emir Kurt, Kediden Bulaşan Bakteri Yüzünden Gözlerinde Görme Kaybı Yaşadı

Esenyurt’ta yaşayan Emir Kurt, geçen kasım ayında evinin bahçesinde baktığı yavru kedi tarafından tırmalandı. Olaydan yaklaşık bir ay sonra sağ gözünde görme kaybı başlayan Kurt, durumu önemsemedi ancak 2 gün sonra sağ gözünde tamamen, sol gözünde kısmi görme kaybı yaşaması üzerine hastaneye başvurdu. İlk gittiği hastanede tanı koyamayan doktorlar, Kurt’u Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk etti. Burada yapılan muayenelerde, Kurt’u tırmalayan kediden Bartonella bakterisi bulaşma şüphesi üzerine test yapıldı. Testlerin pozitif çıkması sonucu ilaçlı tedaviye başlandı.

Yaklaşık 2 aydır devam eden tedavinin sonunda Kurt’un sol gözü normale dönerken, sağ gözündeki yüzde 70’lik görme kaybı devam ediyor. “Sol gözümdeki görme kaybı düzeldi, sağ gözüm yüzde 30 görüyor” diyen Kurt, bahçede beslediği kedinin elini tırmaladığını ve görme kaybının kediden bulaşan bakteri yüzünden olduğunu belirtti.

Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Erdoğan, Bartonella bakterisiyle ilgili uyarılarda bulundu. Bu bakterinin özellikle kedilerden bulaştığını belirten Erdoğan, kedilerin ısırması, tırmalaması veya açık bir yaraya temas etmesi sonucu bulaşabileceğini ifade etti. Temas sonrası temizlik ve doktora başvurmanın önemini vurgulayan Erdoğan, bakterinin erken tanısının ise kalıcı görme kaybını engelleyebileceğine dikkat çekti.

Veteriner takibinde bulunan kedilerin temizliğine de özen gösterilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, bakterinin tedavisinin 2 ile 6 ay arasında sürebileceğini ve erken teşhisin hayati önem taşıdığını söyledi. Emir Kurt ise yaşadığı olayı anlatarak, hayvanlarla temas sonrası hastaneye başvurmanın gerekliliğine vurgu yaptı. Kedilerin dışarı çıktıktan sonra temizliklerinin yapılması gerektiğini de ekledi.

Related Posts

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

Gebelikte yapılan bu hata erken doğuma yol açabilir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, gebelikte çiğ veya az pişmiş et tüketiminin toksoplazma gibi parazitlere bağlı düşük ve erken doğum riskini artırabileceğini belirtti. Hamilelikte sağlıklı beslenmenin önemi vurgulanıyor.

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

Alerjik şikayetler arttı, vatandaşları ‘polen’ endişesi sardı

Havaların ısınmasıyla birlikte son dönemde artan polen yoğunluğu, alerjik şikayetlerin artırdı. Van’da da mayıs ve haziran aylarında polen yoğunluğunun zirveye ulaştı

Her yıl 559 bin kişinin ölümüne yol açan hastane süper mikrobu plastikle besleniyor

Hastanelerde sıkça karşılaşılan süper mikrop Pseudomonas aeruginosa, tıbbi plastikleri yiyerek hayatta kalabiliyor. Brunel Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü ve Cell Reports dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, bu ölümcül bakteri, tıbbi cihazlarda kullanılan plastiklerle beslenerek hem daha uzun süre hayatta kalıyor hem de tedaviye karşı daha dirençli hale geliyor.