Ukrayna’dan çifte vatandaşlık hamlesi

Ukrayna Parlamentosu Çifte Vatandaşlık Yasasını Onayladı: İşte Detaylar

Ukrayna Parlamentosu, uzun süredir tartışılan çifte vatandaşlık yasasını nihai okumada onayladı. Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin 2019’daki seçim vaatleri arasında yer alan bu düzenleme, anayasal tartışmalar ve demografik zorluklar nedeniyle gecikmişti. Ülkenin 1992’de yaklaşık 52 milyon olan nüfusu, 2021’de 41 milyona, Rusya’nın geniş çaplı saldırısının ardından ise yaklaşık 30 milyona geriledi. Ukrayna’dan ayrılan ve geri dönme ihtimali düşük olan mültecilerle bağları sürdürmek, bu yasanın temel amaçlarından biri olarak öne çıkıyor.

Göçmen Krizi ve Yeni Yasanın Rolü

Ukrayna Ulusal Birlik Bakanlığı verilerine göre, yurt dışında 20 milyondan fazla Ukrayna kökenli insan yaşıyor. Bunların 4.3 milyondan fazlası Avrupa Birliği’nde geçici koruma altında bulunuyor ve yakın zamanda AB ülkelerinin vatandaşlığına hak kazanabilirler. Daha önce Ukrayna vatandaşlığından çıkmadan yeni bir ülkenin pasaportunu almak yasal bir boşluktaydı. Yeni yasa ile bu durum resmileşerek, yurt dışında yaşayan Ukraynalıların ana vatanlarıyla bağlarını sürdürmeleri teşvik ediliyor.

Savaşa Rağmen Belirsizlikler ve Dost Ülkeler

Ancak yasanın ne kadar etkili olacağı konusunda soru işaretleri bulunuyor. Özellikle 18-60 yaş arası erkeklerin askere alınma riski nedeniyle Ukrayna pasaportu başvurusunda bulunmaktan çekinebileceği belirtiliyor. Pasaport başvurularının sadece Ukrayna içinde yapılabiliyor olması da yurt dışındaki Ukraynalılar için bir engel teşkil ediyor.

Yeni düzenleme sadece “dost ülkeler” ile çifte vatandaşlığa izin verecek. Hükümetin belirleyeceği bu liste, büyük olasılıkla Rusya’ya yaptırım uygulayan AB ülkeleri ve diğer devletlerden oluşacak. Macaristan gibi geçmişte on binlerce Ukraynalı’ya pasaport verdiği iddia edilen ülkelerle ilişkilerin bu yasa sayesinde bir nebze rahatlayabileceği düşünülüyor.

Yabancı Savaşçılara Kolaylık Sağlıyor

Yasa, Ukrayna için savaşan yabancı askerlere de kolaylaştırılmış vatandaşlık yolu sunuyor. Normalde beş yıl olan ikamet şartı bir yıla indiriliyor. Ancak Rusya ve Belarus vatandaşları için durum farklı; Ukrayna pasaportu alabilmeleri için kendi vatandaşlıklarından feragat etmeleri gerekiyor ki bu durum, söz konusu ülkelerde tutuklanma riski taşıyor. İşgal altındaki Ukrayna bölgelerinde Rus pasaportu verilen kişiler ise Ukrayna tarafından hâlâ Ukrayna vatandaşı olarak kabul ediliyor ve yasal takibata uğramayacaklar.

Related Posts

İsrailli bakandan skandal! Yapay zeka videosuyla paylaştı

İsrailli bakan Gila Gamliel, Netanyahu’yu İran’ın başkenti Tahran sokaklarında yürürken gösteren yapay zeka videosunu sosyal medya hesabından paylaştı. Gamliel, video ile İran’daki devrimden önceki rejime atıfta bulunurken yaptığı paylaşıma Rıza Pehlevi’yi etiketledi.

İran ve Uluslararası Atom Ajansı arasında gerilim tırmanıyor: Pezeşkiyan’dan ‘çifte standart’ suçlaması

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) İran’a nükleer dosyasıyla ilgili “çifte standart” uyguladığını öne sürdü. Pezeşkiyan UAEA’nın, bu yaklaşımı nedeniyle bölge ve dünya güvenliğinin tehdit altında kaldığını dile getirdi.

Özgür Özel: Verecekleri her karara hazırız. Cumhuriyet Halk Partisi dimdik ayaktadır

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “O mahkeme, yarın ne karar verecekse kararını versin. Çünkü o mahkeme, sonuç odaklı bir mahkeme değil; süreç odaklı bir mahkemedir. Amaç Türkiye’nin son yerel seçimlerin birinci partisini tartıştırmak. Bu tartışmadan ne partiye ne de ülkeye bir fayda çıkar. Tartışma bitsin. Yarın ne karar vereceklerse versinler. Verecekleri her karara hazırız. Cumhuriyet Halk Partisi dimdik ayaktadır” dedi.

İran, BM’den tazminat talep etti

İran, BM’den tazminat talep etti

O örnek kız babası çoban çıktı

Muş’ta Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren kızını çıkışta elinde çiçeklerle karşılayan Mehmet Emin Gülen ve kızı Çimen Gülen o gün yaşadıklarını anlattı.

FETÖ’yü öven AKP’li isim Atatürk’ten rahatsız oldu

İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesinde, CHP’li Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe’nin İBB’ye yönelik operasyonlar kapsamında tutuklanmasının ardından AKP’li Eray Karadeniz belediye başkanvekili seçilmişti. AKP’li Karadeniz’in belediyedeki toplantı odasında bulunan Atatürk fotoğrafını kaldırttığı ortaya çıktı.